Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία ενηλίκων / εφήβων

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο, όπου παρέχεται στο θεραπευόμενο ο χώρος και ο χρόνος για να βιώσει και να εκφράσει εσωτερικές σκέψεις, συγκρούσεις, κίνητρα και επώδυνα συναισθήματα που τον δυσκολεύουν. Μέσω αυτής παρέχεται το γόνιμο περιβάλλον στο θεραπευόμενο, για να αναγνωρίσει όλες αυτές τις διεργασίες, να τις κατανοήσει και τελικά να τις τροποποιήσει έτσι
ώστε να βελτιώσει τη ζωή του. 


Ο θεραπευτής συνοδεύει τον θεραπευόμενο σε αυτήν την πορεία κατανόησης του εαυτού, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, την εμπειρία του και τη θεραπευτική σχέση, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας του θεραπευόμενου να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και να αποφασίσει εκείνος για την ζωή του. Ο θεραπευτής δεν δίνει έτοιμες λύσεις και συμβουλές, ούτε ασκεί κριτική στις επιλογές του θεραπευόμενου. Αντιθέτως στόχος του είναι να ενισχύσει το άτομο στην εύρεση των δικών του λύσεων και απαντήσεων που θα βοηθήσουν στην αυτοπραγμάτωση του.

Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

H Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, αυτά καθαυτά, δεν καθορίζουν τον τρόπο που νιώθουμε και αντιδρούμε, αλλά ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε, βάση προηγούμενων εμπειριών, επηρεάζει το συναισθημά μας και τη συμπεριφορά μας.


Σκοπός της θεραπείας είναι να εκπαιδεύσει το θεραπευόμενο στο να εντοπίζει και να αξιολογεί τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές και να τις αντικαθιστά με άλλες πιο ρεαλιστικές και λειτουργικές. Είναι μια θεραπεία εστιασμένη στο παρόν και επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στην παρούσα φάση, στην εκμάθηση δεξιοτήτων και τεχνικών με σκοπό τη βελτίωση της
ψυχικής υγείας του ατόμου.

Ψυχοδυναμική/ Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία

Η Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που έχει τις βάσεις της στη ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική. Βασική της πεποίθηση ειναι ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από ασυνείδητες εσωτερικές διεργασίες, όπως εσωτερικές συγκρούσεις και ένστικτα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν επώδυνα συναισθηματα. 


Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η επεξεργασία, η νοηματοδότηση και η κατανόηση των ασυνείδητων διεργασιών, ώστε ο θεραπευόμενος να ανακουφιστεί από την ψυχική ένταση, να επέλθει αλλαγή των δυσλειτουργικών μοτίβων που δυσχεραίνουν την ζωή του και να καλλιεργηθεί μια υγιής σχέση με τον εαυτό και το περιβάλλον του.

Θέματα στην ψυχοθεραπεία

Συνήθη ζητήματα που απασχολόυν τους θεραπευόμενους:


Άγχος, Φοβίες, Κρίσεις Πανικού
Έμμονες ιδέες, Καταναγκαστικές πράξεις
Καταθλιπτική διάθεση, Πένθος
Αίσθημα ανικανοποίητου, Μελαγχολία
Δυσκολία διαχείρισης θυμού
Συγκρουσιακές διαπροσωπικές σχέσεις
Δυσκολία σύναψης / διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων
Σωματικές ενοχλήσεις, Χρόνιες Σωματικές Παθήσεις
Διαταραχές πρόσληψης της τροφής
Προσωπική αυτογνωσία και εξέλιξη, Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Scroll to Top